Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2006

Τον Γάρον μου!


Δεν υπάρχει ίσως πιο παρεξηγημένο ζώο στο νησί μας από τον συμπαθέστατον Κυπριακόν Γάϊδαρον. Ο γάϊδαρος, κινδυνεύει πλέον να εκλέιψει από την Κυπριακήν ύπαιθρον αν και ακόμα μπορούμε να τον βρόυμε στις ορεινές αγροτικές περιοχές και εκάστοτε πίσω από τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αν και επικρατεί η εντύπωση ότι ο γάϊδαρος είναι ζώον άμυαλο και πεισματάρικο, εντούτις η ζωή στην Κύπρο μέχρι και το το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα θα ήταν αδιανόητη χωρίς την παρουσία του. Εκφράσεις όπως «έφαεν τον γαουρόπατσον» και «εν τέλεια γάρος» εξυμνούν την ρώμη του ζώου και την ανθεκτικότητα του, κακώς εκλαμβανομένης ώς αναισθησίας. Η παιχνιδιάρικη διάθεση και ανεμελιά του προσφιλή μας γαϊδάρου προσέφερε γλωσσικόν πλούτο που δεν απαντάται πουθενά αλλού στον ελληνόφωνο κόσμο με λέξεις όπως «γαουρόπελλος», «γαουρόπορτος», «γαϊδουρόπορτον» (το γνωστό μας πορδομανίταρο), «γαουρόσπορος», «γαουροτζέφαλος», «γαουρόθρουμπος», «γαουροτζύλισμαν» και ούτο καθεξής. Ας μην ξεχάσουμε τα «Ο γάδαρος τζι η σσιλυντρούνα» και «Σπουδαία ανακάλυψις» του λαϊκού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.
Ο Κυπριακός Equus Αsinus, που δεν πρέπει να συγχέεται με το μουλάριν (βόρτον) που είναι διασταύρωση με άλογο, είναι η μεγαλύτερη ποικιλία γαϊδάρου ανά το παγκόσμιο. Η εκπληκτική για το μέγεθός του δύναμη τον καθιστούσε σημαντικότατο μεταφορικό μέσο αλλά και μηχανή σε βορδονόμυλους κυρίως. Τέτοια ήταν η φήμη των γαιδάρων μας που στην αρχαιότητα ήταν περιζήτητο εξαγώγιμο προϊόν. Λέγεται δε, πως ο Μέγας Αλέξανδρος τους χρησιμοποίησε στις εκστρατίες του. Δεν θέλει και πολλήν φαντασίαν για να οραματιστούμεν το θρυλικόν μας Γαούριν να σκαρφαλώνει με θάρρος και αυταπάρνησην τις χιονισμένες βουνοκορφές τον Ιμαλαϊων και τους δύσβατους βάλτους των Ινδιών βοηθώντας στην εξάπλωση του Ελληνισμού. Ουδεμίαν έκπληξη θα νιώθαμε εάν μαθαίναμε πως στις παρυφές του Χίντου Κους ανακαλύφτηκαν γαϊδαροι που γκαρίζουν με Κυπριακή προφορά.
Γι’ αυτό λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη την επόμενη φορά που κάποιος κακόπιστος σας αποκαλέσει «γάδαρον» μην χάσετε την αυτοσυγκράτησή σας. Αντιθέτως, με την ψυχραιμία του ζώου που σας αποκάλεσε, χαμογελάστε πίσω και ευχαριστήστε τον για το κομπλιμέντο.

Comments: Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?