Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

Βραβεία Φιρφιρόμπελ: Γιατί η Κύπρος το Αξίζει



Δεν δέχουμαι να ξανακούσω ότι είμαστε οπισθοδρομική χώρα. Δεν δέχουμαι να μου ξαναπεί κανένας ότι υστερούμε σε τέχνες και επιστήμες. Μην ακούσω ξανά πως οι πολιτικοί μας δεν προσφέρουν τίποτε. Αναθεώρησα τις κοσμοθεωρίες μου και συνειδητοποίησα ότι σε όλα έχω λάθος και πως η Κύπρος είναι παράδεισος και ο κήπος της Εδέμ.
Μπορεί να σας φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει κάνει τεράστια επιστημονικά άλματα που αφήνουν την διεθνή κοινότητα και τον επιστημονικό κόσμο με το στόμα ανοικτό. Γι'αυτό και η στήλη, πιστή στις αρχές της, επιβραβεύβει σήμερα τους πιό διακεκριμένους Κύπριους επιστήμονές και ανθρώπους των τεχνών με τα περιζήτητα βραβεία Φιρφιρόμπελ.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

Φιρφιρόμπελ Μαθηματικών:
Απονέμεται στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής Χρυσόστομο Β' ο οποίος έλυσε ένα πανάρχαιο μαθηματικό πρόβλημα με το να δηλώσει ότι "η Εκκλησία δεν θα αναμειχθεί στην Πολιτική, αλλά θα έχει λόγο στο Κυπριακό και στην Παιδεία". Επιτέλους ως λαός μπορούμε να περηφανευτούμε πως τετραγωνίσαμε τον κύκλο.

Φιρφιρόμπελ Χημείας και Αντοχής Υλικών:
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας βραβεύεται με το βαρύτιμο Φιρφιρόμπελ για την ανακάλυψη του νέου χημικού στοιχείου Όχιον (Οx). To Όχιον όταν προστεθεί στο συνηθισμένο τσιμέντο αυξάνει την πηκτικότητά του και την αντοχή του σε σημεία που η συμβατική χημεία αδυνατούσε τόσα χρόνια να υποστηρίξει. Η τεράστια αυτή ανακάλυψη σύντομα θα οδηγήσει στην ίδρυση νέας εταιρίας για το ΑΚΕΛ που θα παράγει το εν λόγω τσιμέντο. Στο άκουσμα αυτής της ανακάλυψης τα τσιμεντοποιεία Βασιλικού είδαν την μετοχή τους να κάνει βουτιά. Χαρούμενοι και οι Τουρκοκύπριοι που πλέον δεν θα χρειάζονται να εισάγουν πηκτικά υλικά από την Τουρκία για να κτίζουν ξενοδοχεία στην Καρπασία.

Φιρφιρόμπελ Αστροφυσικής και Κβαντικής Μηχανικής;
Απονέμεται συλλογικά στην Διακυβέρνηση Κληρίδη. Εκεί που όλοι πίστευαν ότι οι Μαύρες Τρύπες βρίσκονται στο διάστημα σε γαλαξίες μακρινούς, η εν λόγω Κυβέρνηση ανακάλυψε πως βρίσκονται τρείς στην Κύπρο. Οι τρύπες απέκτησαν τα επιστημονικά ονόματα "ΧΑΚ", "Ε.Φ" και "ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ". Επιστημονικά πειράματα στα εργαστήρια των Υπουργείων της Δημοκρατίας απέδειξαν πως οι τρύπες αυτές μπορούν και απορροφούν άπειρες μάζες λεφτών χωρίς να αφήνουν ίχνη. Η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, πιστή στη δέσμευσή της για επιστημονική έρευνα στην Κύπρο, εξακολουθεί να συνεχίζει και να εντατικοποιεί τα πειράματα.

Φιρφιρόμπελ Γενετικής:
Συλλογικά απονέμεται στον γυναικείο πλυθησμό της νήσου καθότι σε μισή γενεά κατόρθωσε μαζικά να αλλάξει από μελαχρινό σε ξανθό και ξανά πάλι σε μελαχρινό μαλλί χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.

Φιρφιρόμπελ Τεχνολογίας και Πληροφορικής;
Η εικονική πραγματικότητα είναι πλέον κοντά μας και τρισδιάστατα χωρίς ειδικά κράνη και οθόνες. Αύτο που δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα επιστήμονες και προγραμματιστές σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία κατόρθωσε η μικρή μας Κύπρος. Μπορεί κανείς πλέον να ζήσει το μακελειό και το πλίατσικο των on-line παιγνιδιών ρόλου, όπως το Lineage, War of Warcraft, Quake, Medal of Honor και Duty Call, από πρώτο χέρι. Το βραβείο πάει στον Όμιλο Κυνηγών Κύπρου για το τεχνολογικά προηγμένο παιγνίδι "Jiniin". Το ευρύ κοινό μπορεί να το βιώσει κάθε Κυριακή και Τετάρτη στο κοντινότερο του χωράφι. όπου και γίνονται δωρεάν επιδείξεις. Ο καταναλωτής μπόρεί πλέον να εκτονωθεί θηρεύοντας απειλιτικές τζίκλες, διαβολικούς πουπούξιους πέρδικες και μπεκάτσες, λυσσασμένους λαγούς, μανιασμένους καπρόσιοιρους και ανθρωποφάγους σσιύλλους με μια γκάμα όπλων που περιλαμβάνει σhιπέττο, λανέϊτ, τσάκρες και βερκά.

Φιρφιρόμπελ Αεροδυναμικής και Αεροναυπηγικής:
Παρά τις προβλέψεις των ειδικών, το βραβείο δεν απονέμετε στην εταιρία Helios αλλά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β. Ο Αρχιεπίσκοπος κέρδισε το δεύτερο του βραβείο όταν ήταν ακόμη Μητροπολίτης Πάφου. Επίτευγμά του η δημιουργία του υπερηχητικού αεροσκάφους "Ρασοφορ-Σιεϊττάν" που με ταχύτητα 8000 Μach κατόρθωσε από αουτσάϊντερ στην κούρσα τον Αρχιεπισκοπικών εκλογών να τον κάμει νικητή. Για την τεχνολογία του Ρασοφόρ ενδιαφέρθηκε η ΝΑΣΑ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρ. Πασιαρδή.

Φιρφιρόμπελ Φαρμακευτικής:
Εξ αδιαιρέτου το βραβείο μοιράζεται στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στον Βουλευτή του ΔΥΣΗ Χρίστο Πουργουρίδη. Ο κ. Παπαδόπουλος κερδίζει το βραβείο για την ανακάλυψη του φαρμάκου "Κλαμουρέν" (ενεργό συστατικό του το Ανανοξύλ) το οποίο θεραπεύει μια και καλή την ξηροφθαλμία. Ο κ. Πουργουρίδης βραβεύεται για το φάρμακο "Ξεχνασοφωνακλέν" (ενεργό συστατικό το Καρεκλοβουλευτικό Συνταξίλ) το οποίο θεραπεύει όσους πάσχουν από δυνατή μνήμη. Με πίστη στον άνθρωπο και θέλοντας να αποφύγει τα πειράματα σε ζώα, ο κύριος Πουργουρίδης δοκίμασε μόνος του το φάρμακο και διαπίστωσε πως δούλεψε όταν ξέχασε τις δηλώσεις του για παραίτηση από τη βουλή αν οι ένοχοι για το σκάνδαλο του ΧΑΚ δεν τιμωρηθούν. "Έτσι πράμα δεν είπα ποτέ" φαίνεται να δήλωσε.

Φιρφιρόμπελ Εφευρέσεων:
Και δεύτερο Φιρφιρόμπελ στον Τάσσο Παπαδόπουλο για μια εφεύρεση που μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το "Νενεκοτρόνικ 3000 Τurbo" παράγει μια νέας μορφής ηχητική ακτίνα με την οποία μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε σε ανθέλληνα, προδότη, ενδοτικό και ρίψασπη. Τα πειράματα ήταν επιτυχή και 25%-30% του Κυπριακού πλυθησμού φαίνεται να έχει προσβληθεί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φιρφιρόμπελ Δημόσιας Διοίκησης:
Η πρώην Υπουργός του ΑΚΕΛ Ντίνα Ακκελίδου βραβεύεται για την προσφορά της στη δημόσια διοίκηση, και συγκεκριμένα στην ενίσχυση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλωντας να αποκεντρώσει την βαρυφορτομένη κυβερνητική μηχανή ενεθάρρυνε τους δήμους να αναλάβουν ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράδειγμα η κοινότητα Ακακίου που συμπαρίσταται καταστρέφοντας απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα στους φούρνους της.

Φιρφιρόμπελ Αθλητισμού:
Ομόφωνα το βραβείο πάει στον ΚΟΑ για την ανακάλυψη και διάσωση του πανάρχαιου σπόρ που ονομάζεται "Μάππα". Η "Μάππα" είναι ένα καθαρά κυπριακό άθλημα το οποίο άδικα μας έκλεψαν οι υπόλοιπες χώρες και μετονόμασαν σε "ποδόσφαιρό" αλλάζοντας κανονισμούς και προσθέτοντας ξένες ιδέες όπως "επαγγελματισμό" και "θέαμα". Ο ΚΟΑ όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και μας πληροφόρησε πως σύντομα θα παρουσιάσει στη δημοσιότητα το νέο άθλημα "Ττένις" αν και έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ήρθαμε δεύτεροι.

Φιρφιρόμπελ Extreme Αθλητισμού: Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης είναι ο αποδέκτης κολακευτικού αυτού βραβείου για την δημιουργία του αθλήματος του Αντενισμού. Ο Αντενισμός χαρακτηρίζεται από σκαρφάλωμα πάνω σε κεραίες πρώην εργοδοτών όπως οι Αγγλική Κυβέρνηση. Σύντομα το άθλημα βρήκε πολλούς μιμητές που σκαρφαλώνουν πάνω στις κεραίες της ΑΤΗΚ, της ΑΡΙΜΠΑ, και στο Μέγαρο Σιακόλα. Ο ΚΟΤ μελετά την προοπτική δημιουργίας αθλητικού τουρισμού μετά την επιτυχία των προγραμμάτων αγροτουρισμού και τουρισμού για Γκόλφ.

Φιρφιρόμπελ Θεάτρου: Το βραβείο απονέμεται στον βουλευτή και τέως αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ Νίκο Κλεάνθους ο οποίος τους τελευταίους μήνες μόνος του, όπως είδαμε στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ, κατάφερε να αναζωγονήσει και να αναστήσει το Κυπριώτικο Σκέτς.

Φιρφιρόμπελ Ειρήνης: Το βραβείο πάει στην Πάφο και στον πρώην Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νίκο Πιττοκοπίτη, ο οποίος αφιέρωσε την πολιτική ζωή του στην συμφιλίωση και στην αλληλοκατανόήση μεταξύ Κυπρίων και ομογενών Ρωσσοποντίων.

Comments:
PE Θεόδωρε, πόσες φορες να σου πω ότι είσαι ΆΠAIXTOΣ;

Θένκιου για την απόλαυσην που μας προσφέρεις. 'O,TI TZAI NA ΣOY ΠΩ, EΛ ΛΛION!

Δ.M.
 
Ise kathigitis! Parolo pou sinithos kataligo na gelo monos mou mesto grafio opote diabazo to blog sou, je oi Egglezoi pou giro thoroun me les je ehasa ton! Keep up the good work!
- A
 
Firfiris.... na su pw re dude. Paw Budapest this weekend kai esu san expert apo xwra kai girlfriend ti na tsekarw? Ektos apo tis gkomenes ennow... Turkish Baths ki etsi?
 
Gia fagito tha pate sto Sir Lancelot kai Paprika. einai exairetika estiatoria me paradosiaki ougareziki kouzina. Dokimase tis pikles kai ta salamia tous, kathos ki an einai krio mia soupa Gulash (proferete γκούγιασh) .
Gia axiotheata: Tha pas oposdipote sto palio palati poy despozei tis boudas. piase ton odontoto kai aneva panw (akrivos apenanti apo ti gefira ton leonton, i Chain Bridge opos en sta agglika). Otan deis to kastro perpata stin palia tin poli kai episkeftou ton palio nao pou vriskete dipla.
An sas poun na pate na deite to "Labyrinth" men pate en malakia. en kati paliospilioi katw pou tin gi.

Mporeite na pate peripato sto nisi tis margaritas (Margit Island) to opoio einai tehnito kai kalo an sas aresoun ta parka. Systino anepifilakta na pate gia kafe stin Liszt ferenc (dromos poy ezise o ouggros sunthetis franz listz kai vriskete twra i akadimia mousikis). mEkei konta vriskete kai i opera. Gia psonia tha pate sto emporiko kentro West End i sto Mamut.
Telos tis leoforou Rakoczi ut, konta sto Astoria to xenodohio, vriskete i evraiki synagogi pou einai i defteri megaliteri ston kosmo kathos kai mousio evraikis tehnis. sas to sinistw episis. Mousia kalon tehnon yparhoun 2 stin platia iroon opou ehoun poly kales ekthesis.

Ektos boudapestis mporeis na pas sto Estergom opou vriskete mia panemorfiki vasiliki kai exairetika estiatoria. einai panw sta sinora me ti slovakia. Pigenontas ekei pernas apo to Sant Antree , ena grafikotato horioudaki me ougro-romaniki arhitektoniki.

an theleis plirofories perissoteres kai gia nihterina stekia steile mou email.
 
e file efires me! eixes dikaio pos en polla kalo post touto
 
Συγχαριτήρια (ή gratulalok που θα έλεγαν και οι φίλες σου οι Ουγγαρέζες)! Έχεις ολόκληρη την τελευταία σελίδα στην εφημερίδα ΠΕΣΤΑ! Άντε, και εις ανώτερα! :)
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?