Παρασκευή, Απριλίου 14, 2006

Βανκούβερ, αγάπη μου!




Πρόσφατα η εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” ανάφερε ότι η Ζυρίχη, η Γενεύη και το Βανκούβερ είναι οι 3 πόλεις με το πιο ψηλό βιωτικό επίπεδο στον κόσμο. Επειδή τυγχάνει να σπουδάζω στο Βανκούβερ τα τελευταία 4 χρόνια θεωρώ χρηστό και σκόπιμο να κάνω μια σύγκριση με την Κύπρο για να δω αν όντως αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Να σημειωθεί ότι το Βανκούβερ (μαζί με την ευρύτερη περιοχή) έχει έκταση πολλαπλάσια της Κύπρου και ένα πληθυσμό 2,000,000 κατοίκων. Επιλέγω κατηγορίες που είναι συγκρίσιμες ώστε να μπορείτε να πάρετε κάποια ιδέα. Δεν μπορώ για παράδειγμα να συγκρίνω μουσεία ή άλλους παράγοντες που εξαρτώντε αποκλειστικά από το μέγεθος ή την ιστορία της πόλης.


Δημόσιες Συγκοινωνίες – Προσπαθώντας να πάω από το σημείο Α στο σημείο Β.

Βανκούβερ – Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.translink.bc.ca καταχωρώ την διεύθυνσή μου και τον τελικό προορισμό μου. Σε δευτερόλεπτα έχω πρόγραμμα και οδηγίες που είναι η κοντινότερη στάση, πότε περνά το επόμενο λεοφωρείο, πού να αλλάξω λεωφορείο αν χρειάζεται, πόση ώρα θα διαρκέσει το ταξίδι και πόση απόσταση έχω να διανύσω σε μέτρα μέχρι το τελικό σημείο προορισμού μου. Τα λεωφορεία είναι υπερσύγχρονα, με ράμπα για τα αναπηρικά καροτσάκια, “γονατούν” για τους ηλικιωμένους, διαθέτουν θέρμανση και πολλά κινούνται με ηλεκτρισμό ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον. Πολλές φορές στην οροφή υπάρχει τυπωμένη ποίηση για να διαβάζεις μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Ένα εισητήριο κοστίζει 2.25 δολάρια καναδέζικα (μια λίρα δική μας και κάτι) και διαρκεί δύο ώρες, δηλαδή μπορείς να πας κάτω πόλη να κάμεις τη δουλειά σου τζιαι να στραφείς πίσω. Στάση υπάρχει κάθε 200-400 μέτρα τζιαι τραβάς ένα κορδονάκι στο παράθυρο για να σταματήσει το λεωφορείο.

Λευκωσία – Καρτεράς μές το αγιάζι να περάσει ο παλιοκαρκαντάς που θα σε μεταφέρει. Ας υποθέσουμε ότι περνά στην ώρα του, οι ανάπηροι καλύτερα να μάθουν να περπατούν, κάνοντας άλμα εις ύψος (αν είσαι γέρος γάμα τα) να ανεβείς κάθεσαι στα παλιοκαθίσματα. Σχισμένα, γδαρμένα, με βίλλους ζωγραφισμένους με μαρκαδόρους στο κάθισμα για την πνευματική σου διαπαιδαγώγηση, προσπαθείς να γύρεις πίσω τζιαι να κουρρώσεις να βράσεις γιατί είναι χειμώνας και θέρμανση γιοκ. Σε κάποια φάση ο λεωφοριατζής βαρκέται τζιαι άφκει τζιαι ένα Σίνιορ να παν κάτω οι σκοτούρες τζιαι τουμανιάζει σε. Θέλεις στάση; Τρώεις μια Χολς να καθαρίσει ο λαιμός σου και μετά φκάλλεις φωνή όπως τον νεοσύλλεκτο “ΣΤΑΣΗΗΗΗ!!!!” Στάση υπάρχει κάθε χιλιόμετρο και γενικά όποτε καυλώσει του οδηγού ή του επιβάτη (άφησμε πας το άλτ ρε κουμπάρε! Τζιαι ας μαλακίζονται οι οδηγοί πίσω).

Αστυνόμευση – Τί γίνεται όταν σε σταματά η αστυνομία για παράδειγμα

Βανκούβερ – Παρκάρει το αυτοκίνητο του ο αστυνομικός που πίσω που το δικό σου λόγω του ότι υπάρχει ενσωματομένη κάμερα στο ταμπλώ που καταγράφει τα πάντα, το πως σε ελέγχει, το πως αντιδράς κτλ. Ο αστυνομικός φέρει πιστόλι και διακριτικά πάντοτε ώστε να κάνει γνωστή την ιδιότητά του και να εμπνέει πειθαρχία και κύρος. Σου μιλάει σταθερά και επιβλητικά χωρίς να είναι αγενής “Sir, you have been speeding 25 km above the limit and you shall be reported. Can I have your driver’s licence and car insurance please?” Αμέσως καταγράφει τα στοιχεία σου στο λάπτοπ που έχει μαζί του ώστε να ενημερώνεται αυτόματα η βάση δεδομένων της τροχαίας και για να μην μπορεί να σβύσει κανένας ανώνυμα την καταγγελία. Αν η παράβαση σου είναι μικρή σου δίνει προειδοποίηση και σε αφήνει να φύγεις. Αν σε ξαναπιάσουν να βουράς τρώεις την τζιαι πάεις αντάρα διότι είδη γνωρίζουν ότι η προειδοποίηση δεν σου έκαμεν τπτ. Ήμουν μάρτυρας σε καυγά στο πανεπιστήμιο και κάποιος τηλεφώνησε αστυνομία. Που την ώρα που έκλεισε το τηλέφωνο σε δύο λεπτά και τριανταεφτά δευτερόλεπτα εκατέβηκεν έναν περιπολικό τζιαι εσύναξεν τους.

Λευκωσία – Πετάσσεται ο αστυνομικός πίσω που τον βραμό τζιαι σιέζεις πάνω σου διότι δεν τον είδες τζιαι χαζίρι να πάεις να καρφωθείς. Κοντεύκει σου και αρχίζει ο διάλογος “Ίνναμπον ρέ κοπελλί, βάλλουμεν απου ρέξει;” “Ποιός εν ο παπάς σου;” “Τί δουλειά κάμνει;” “Γιατί βουράς;” Εξαιρούνται οι ποιό νεαροί αστυνομικοί διότι είναι πιο ευγενής επαγγελματίες αλλά αν είσαι γυναίκα και όμορφη δώστους το τηλέφωνό σου τζιαι κάτι γίνεται. Ο λόγος τους είναι πάντα έναντι στο δικό σου, καμιά κάμερα, κανένας έλεγχος. Αν τύχει τζιαι ππέσεις στα σιέρκα της ΜΜΑΔ άρχισε τζιαι κάμνε τον σταυρό σου… Το πολλίν πολλίν να φκεί η αστυνομία παραπονούμενη στο δικαστήριο τζιαι να πεί ότι είσαι αχάριστος διότι ενώ σου εδώσαν δωρεάν μασάζ σιάτσου εσύ καταγγέλεις ξυλοδαρμό.

Εκπαίδευση – Πανεπιστήμια

Βανκούβερ - Το πανεπιστήμιο Βρεττανικής Κολομβίας www.ubc.ca έχει 35.000 φοιτητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου (εν χούμίζουμαι διότι εν πολιτικές επιστήμες που σπουδάζω, και ναι ήμουν σπασματάκι στο σχολείο) με καθηγητές νομπελίστες, πρέσβεις των ηνωμένων εθνών, κλπ κλπ κλπ. Είχα την τιμή να μου παραδώσει μάθημα Lloyd Axworthy (πρώην Υπ.Εξ του Καναδά και ο αρχιτέκτονας της συνθήκης της Οττάβας που κατάργησε ανα τό παγκόσμιο τις νάρκες κατά προσωπικού και υποψήφιος για νόμπελ ειρήνης) καθώς και ο Michael Byers, διεθνούς φήμης δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους κατήγορους του Μιλόσεβιτς. Όσοι απο εσάς σπουδάζεται διεθνείς σχέσεις σίγουρα τον γνωρίζετε. Αποφοιτώ αισίως τον Μάϊο και δεν έχω συμπληρώσει μέχρι σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ φόρμα. Όλα γίνονται από το ίντερνετ, όπως επίσης και η εγγραφές μαθημάτων με οδηγό για το ποιά και πόσα μόρια υπολείπομαι. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο ασύρματο χάϊ σπιντ δίκτυο πανεπιστημίου στον κόσμο. Χωρίς υπερβολή μου έτυχε να κάμνω κακκά μου στις τουαλέτες του πανεπιστημίου και να μιλώ στο ΜΣΝ με τη φίλη μου Κύπρο με το ππόκετ ππισί μου.

Λευκωσία – Το πανεπιστήμιο κύπρου είναι ένα χάλι μαύρο που προσφέρει ελάχιστους κλάδους σπουδών και εξ όσων ακούω από φίλους που σπουδάζουν εκεί. Η ιστοσελίδα του και μόνο θυμίζει δουλειά αγράμματου Αιθίοπα που ανακάλυψε το ίντερνετ όπως ο πρώτος άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά. Η γραφειοκρατία τσακρά κάμηλο και μην τολμήσεις να θέλεις να αλλάξεις μάθημα γιατί τρέχεις όπως τον Κεντέρη με τους μαύρους πουπίσω του. Οι καθηγητές εξ όσων ακούω πάντοτε διορίζουντε με το μέσο και όσο για έρευνα και άρθρα σε έγκριτα journals του εξωτερικού ούτε λόγος. Το μόνο καλό είναι που σου αναγνωρίζει αμέσως το πτυχίο το ΚΥΣΑΤΣ αν και δεν θα με παραξένευε να ακούσω και το αντίθετο.

Φυσικά θα μου πείτε “Καλάν ρε Φιρφιρή, αφού εν τόσο καλά τζίκάτω Κύπρο τί γυρεύκεις;” Επεθύμισα τη μάμμα μου.

Comments:
i agglia pantos en polla piso se sxesi tou kanada. NAI exoume kai emeis network. exei mia evdomada pou prospatho na mpo na do ta emails mou, alla kamnoun "anakainisi" tis selidas kai parolo pou tora egine pioanthropino to design, EN ME VALLEI MESA. episis kamnoume kai emeis formes pou to internet, alla fisika en pan pote ston proorismo tous opotan laloun sou kalitera kame kai mia kanoniki

ta leoforia en polla pio akriva (1.50) kai paeis mono mia fora ston proorismo sou. alla exoun facilities gia anapirika karotsakia, amaxoudes kai theseis gia ilikiomenous. ta pio kainouria exoun kai tileorasoues mesa. mporeis na paeis stin selida tou tfl kai na kameis journey planner true, alla sinithos dia sou to pio direct route, oxi topio grigoro. dld enna sou pei perpata 20 lepta kai pienne se touti tin stasi epidi touto to leoforio paei ap'eftheias ekei pou theleis, i pienne sto tade traino, allaxe ston tade stathmo (pou paei apeftheias to treno pou eisai idi mesa) eno mporeis na allaxeis 2 traina kai na paeis sitn misi ora apo oti sou kamnei plan.

oso gia ta paneistimia iparxoun kai kala kai kaka pantou... apla iparxoun para polles epiloges
 
Γι'αυτό εγώ ονειρέφκουμουν το Nicosia underground.

Ναι, πήγα και σε καλύτερους τόπους αλλά ήθελα να επιστρέψω σπίτι μου. Που ξέρεις. Μπορεί μια μέρα να αξιωθώ να πω ότι μου αρέσει εδώ και δεν θέλω να πάω πουθενά αλλού.
"Ταξίδια πας για να επιστρέψεις"
 
Ρε φίλε συγκρίνεις ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1992 τζαι έσιει 5000 φοιτητές με ένα που ιδρύθηκε το 1915 τζαι έσιει 35000 φοιτητές. Μερικά που τα πράματα που λαλείς καλύπτουνται άνετα που τούντην διαφορά (όπως τον αριθμό προγραμμάτων τζαι την γραφειοκρατεία). Υπάρχουν τζαι άλλα που οφείλουνται στην Κυπριακή κοινωνική πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, οι πρώτοι που εγινήκαν καθηγητές, τζαι τωρά εν μεγάλοι και τρανοί, εν κούσποι. Απλά ήταν στες σωστές (με ρουσφέττι) θέσεις (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ακαδημία κλπ) τον τζαιρό της ίδρυσης. Τωρά έχουν τα μεγάλα πόστα. Που την άλλη (αν θέλεις να το δεις λίο μακροπρόθεσμα το πράμα) οι νέοι καθηγητές έχουν και μαμώ τα προσόντα. Απόφοιτοι πεντάστερων πανεπιστημίων με πολλά δυνατό ερευνητικό έργο. Δώστου 10 χρόνια τζαι εννα φανεί η διαφορά (ήδη φαίνεται σε ορισμένα τμήματα).

Είμαι ο τελευταίος άθρωπος που εννα υπερασπιστεί το ΠανΚύπ, αλλά να το συγκρίνουμε στες παραμέτρους που μπορεί να γίνει σύγκριση.
 
o kaliteros tropos to panepistimio kiprou na ginei ena poli kalo panepistimio einai na exei antagonismo.. kai na mpei mesa to principle of specialisation (pou tha elege kai o platonas). dld emena to panepistimio mou en kapos gerimo overall, alla exei 15 kladous pou en para para polla kalo kai epidiokoun polla kaloi foitites na mpoun se ekeinous tous kladous tou. en new university omos (itan politexnio kai egine panepistimio ta 90s nomizo) opotan en emporouse na exei olous tou tous kladous exisou kalous me ena pou ta old universities pou eixan 500 xronia na tous anaptixoun.

otan mpoun ta kolegia mesa gia paradeigma, toulaxiston ta 2 megala, os panepistimia, theoro oti kapioi kladoi ton kollegion enna einai kaliteroi pou tou panepistimiou kai vice versa. o antagonismos se afto ton tomea einai para poli igiis kai themitos.

oso gia tous kathigites den mporo na exo idian apopsi giati den mou edidaxan, alla se orismena lectures pou etixe na do merikous, gia kapious eipa "woh enna ithela n amou didaxei toutos oanthropos" kia gia kapious eipa "exei daskala nipiagogiou pou emporouse na to didaxi to thema kalitera". alla toutoi itan oi available tote, opos eipe kai o giorgos, toutous evalan.

tora xero para polla atoma pou skeftontai sovara tin panepistimiaki kariera, opotan theoro oti se merika xronia to epipedo tha anevei para polla psila. kai ama xekiniseis to research sou stin agglia, stin ameriki, stin gallia ktl, sinexizeis to, en to paretas. to problima enei oti touta ta atoma eparetisan to research tous prin 20 xronia aspoume pou irtan kipro, opotan gamata
 
to γιώργος: ναι ρε κουνπάρε αλλά δεν είναι ανάγκη να ιδρυθείς από το 1915 για να έχεις μια ιστοσελίδα της προκοπής, άσε που το πανεπιστήμιο μας έχει να εξυπηρετήσει λιγότερα άτομα τζιαι πάλαι κάμνει τα πούττους. ιμισh έχουμε τις καλύτερες τηλεπικοινωνίες στην ευρώπη, σκάτα τηλεπικοινωνίες έχουμε αμα το Σταρμπακς και το Κόστα έχουν καλύτερη κάλυψη του ίντερνετ. Να χρεώνουμε τζιαι εμείς περισσότερα για το πανεπιστήμιο. τί παει να πεί εν δωρεάν. οι τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προτέρημα κια όχι δικαίωμα.
 
Ναι, αλλά παιδί μου ζεις σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα... Εν έχουμεν λεφτά να πετάσσουμε για την εκπαίδευση. Πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα μας!
Να κάμουμε δρόμους κ οδικό δίκτυο; Επέλλανες; Έχουμε τόσους στρατιωτικούς και αντιτρομοκρατικό ουλαμό της ΜΜΑΔ να ταϊσουμε!
----

Εγώ Καναδά επήα στην Οττάβα. Είναι πολλά συγιρισμένη πόλη, πεντακάθαρη, οργανωμένη (μέχρι τζαι λωρίδες για ποδήλατα έσιη μες το κέντρο)

Όμως, να μεν ξεχάνουμε ότι η Λευκωσία εν πιο παλιά πόλη που το Βανκούβερ κ την Οττάβα... Παρ' όλο που έχουμε την τάση σαν Κυπραίοι να κάμνουμε κάτι κ μετά να σκεφτόμαστε.

Τώρα μπορώ να κτίσω εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Πάφο κ να φάω που τον τουρισμό; Κάμνω το κ μετά σκέφτομαι ότι εχάλασεν η ταυτότητα του τόπου, εγέμωσεν τσιμέντους, οι δρόμοι εν τραβούν την κίνηση κτλ...
 
kai o protaras exei podilatodromous, alla xrisimopiounte gia parking ton pajero:P
 
Ρε Φιρφιρή επειδή υπάρχει σοβαρό conflict of interest εν μπορώ να σχολιάσω την ιστοσελίδα τους. Τζείνο που μπορώ να πω εν ότι ξέρω που πρώτο σιέρι, τζαι που τη ψηλότερη δυνατή θέση, ότι την ιστοσελίδα κρατά την σε τούτο το χάλι ένας συγκεκριμένος άθρωπος. Ο λόγος εν πολλά δημοσιουπαλληλικός, αλλά άστο γιατί εν θέλω να εκτεθώ γραπτώς...
 
κατάλαβα, εβάλαν τον κάθε αχάπαρο γουεμπμαστερ για να δικαιολογούν το μισθό του... ε ρε κατακαημένη νήσος.
 
epishs oi lektores pou kanoun publications (idiws gia to kypriako) einai apo kati tmhmata teleiws asxeta me to politics (kyriws filologoi kai daskaloi)
pantws ston dikomou klado (politikes kai koinwnikes episthmes) ta pragmata einai kapws isorophmena (an kai exoume kai teleiws blakes ka8hghtes).
To problhma einai to ekshs....Den mporeis na dhmiourghseis sta8erh apopsh giati ka8e ka8hghths ekfrazei kai mia sxolh politikhs skepshs, opote kai dhmiourgeitai ena sxetiko alaloum. Tritos dromos, e8nikismos, antie8nikismos, filoeyrwpaismos toy typou poso-wow-einai--eok-kai-giati osoi-lene-oxi-sthn-eok-en-telia-blakes, alla kai marxismos, ola mazemena se ena tmhma!
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?